Шукати в цьому блозі

Задачі ІІ туру олімпіади з ІТ

    Як відомо етапи І Всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій складалися з двох турів. У І турі учасникам пропонувалося виконати комплексний проект (посилання на завдання І туру) з використанням кількох інформаційних технологій, а у ІІ турі - тест і тематично непов'язані задачі. Задачі ІІ туру вимагали від учасників певної вигадливості та знання ньюансів технологій обробки текстової та табличної інформації, особливостей роботи з базами даних та комп'ютерними презентаціями.

Текстовий процесор

Задача ІV етапу

У текстовому процесорі в режимі автоматичного запису створити макрос, що від слова, на якому встановлено курсор, яке містить не бульше 15 літер і відокремленовід сусідніх слів одиночними пропусками, залишає тільки середню літеру. Якщо у слові парна кількість літер, макрос має залишити будь-яку з двох середніх літер.

Розв'язання
Алгоритм дій під час запису макросу може бути таким:

1) Виокремлюємо слово в рядок: ctrl + стрілка в ліво, Enter, Ctrl + стрілка вправо, Enter, стрілка вгору.
2) Ставимо пропуск після першої літери: стрілка вправо, пропуск.
3) Ставимо пропуск перед останньою літерою: End, двічі стрілка вліво, пробіл.
4) Ставимо пропуск після першої літери слова, що залишилося:  Ctrl + стрілка вліво, стрілка вправо, пропуск.
5) Ставимо пробіл перед останньою літерою слова, що залишилося: Ctrl + стрілка вправо, двічі стрілка вліво, пропуск.
6) Повторюємо кроки 4 і 5 вісім разів.
7) Виділяємо центральну букву: Ctrl + стрілка вліво, Shift + стрілка вправо і копіюємо її в буфер обміну.
8) Видаляємо весь рядок: Home, Shift+End, Del.
9) Видаляємо символ абзацу, який утворився замість рядка: BackSpace.
10) Вставляємо шукану буквуз буфера обміну в позицію курсору.

Електронні таблиці

Задача IV етапу

Створіть електронну таблицю за зразком. У діапазоні B5:F14 користувач вводить прибутки фірм за роками, у діапазоні B4:F4 назви фірм. У клітинку В1 користувач вводить назву фірми, а в клітинці В2 повинен обчислюватися середній прибуток відповідної фірми. Зауважте, що користувач може вводити будь-які назви і прибутки фірм, тобто створені вами формули мають працювати не для конкретних 5 фірм, а для довільного заповнення діапазону B4:F14.

Розв'язання

Складність
задачі полягає в тому, що діапазон, за значеннями в якому обчислюється середнє, не фіксований, а залежить від того, що було введено в клітинку В1. Є кілька способів розв'язання цієї задачі. Найбільш очевидний пов'язаний з використанням функції ГПР, яка шукає в першому рядку електронної таблиці задане як 1-й аргумент функції значення і повертає значення зі знайденого стовпця і рядка, номер якого вказано як 3-й аргумент функції. 2-й аргумент функції -адреса діапазону таблиці, де виконується пошук, а 4-й визначає точність пошуку (ЛОЖЬ пошук точний).

Наприклад, якщо в клітинку Н5 увести формулу =ГПР($B$1;$B$4:$F$14;CTРОКА(А2);ЛОЖЬ) і скопіювати її в діапазон Н6:Н14, то в діапазоні Н5:Н14 відобразяться значення з того стовпця таблиці B4:F14, назву якого введено у клітинку В1. Зауважте, що у формулі використано також функцію СТРОКА, яка повертає номер рядка клітинки, адресу якої задано як аргумент. У результаті копіювання зазначеної формули адреса клітинки-аргументу функції СТРОКА зміщуватиметься вниз, тобто вираз виглядатиме як СТРОКА(АЗ), СТРОКА(А4),...,а його значеннями будуть числа З, 4,....

Коли це зроблено, у клітинку В2 залишається ввести формулу =СРЗНАЧ(Н5:Н14).

Є і вишуканіший спосіб розв'язання, за допомогою всього однієї формули, яку потрібно ввести у клітинку В2:
=СРЗНАЧ(ДВССЬІЛ("R5с"&ПОИСКПO3(B1;B4:D4)+1&":R14C"&ПOИCKПОЗ(В1;В4:D4)+1;ЛОЖЬ))

 
За матеріалами сайту І. Завадського http://zavadsky.at.ua